Založ si blog

Vymytý mozog namiesto skutočného života?

„Skutočný základ viery je veriť v život po smrti. Nič sa ňou nekončí, smrť je len začiatok,“ tvrdí moja kamarátka, veriaca, slušná, inteligentná a stále tak trochu držiaca si nadhľad. Vravím si okej, nie si „skazená“ dobou, snažíš sa byť „čistá“, nerobiť hriechy, chodiť do kostola a žiť tak, aby si potom „večnosť nestrávila na nesprávnom mieste“. Alebo tak nejak to povedala. Zopár maličkých hriechov možno za sebou má, ale inak je to dievča, ktoré by odmietol máloktorý chlap. Možno až na pár drobností, ktoré sa s asketickým životom príliš nezlučujú… Príde mi zvláštne nežiť naplno dnes len preto, aby som žil naplno po smrti.

Existuje však aj vyšší stupeň „viery“, pri ktorom si ale veriaci tak trošku neuvedomujú, že v skutočnosti sú už obete. Žiť trochu bláznivý, niekedy nevyspytateľný, ale stále v prvom rade normálny (!) život totiž už (zrazu) pre nich znamená hriech. Zrazu zo seba potrebujú zmyť skutočnú podstatu svojej osobnosti, to, čo prežili, akí sa narodili a akými sa počas dospievania stali. Pretože – len tak z ničoho nič – majú vymyté mozgy.

Najprv sa s tebou chce len pekne porozprávať, je milý, usmievavý a tvári sa, že aj trošku in. Potom ťa pozve na film v skupinke kamarátov v nejakej klubovni, na výlet niekam do prírody, opekať, alebo len si zašportovať. A pritom všetkom nechýba asistencia všetkých svätých na každom kroku. Nevinná modlitba na obed, večer, pár gospelových piesní… A zrazu si v partii, kde sa cítiš skvele, nič ti nechýba. Lenže už to nie si ty.

Chystá sa veľká akcia, každoročná, možno medzinárodná, v inom meste a za účasti stoviek podobných. Má honosný názov, napríklad konferencia, hlavne, že to niečo stojí, nedostane sa tam každý a potrvá aspoň celý víkend. A z nevinnej opekačky sa o pár týždňov dostaneš pod ruky fanatikov, aby ťa spravili jedným z nich. Sekt si večer neotvoríte, ochutnáš len omšové v nedeľu. Sekta ťa dostala.

Existuje vôbec cesta von? Keď priatelia, známi aj kamaráti (ale len tí, ktorí v tom nelietajú) vidia, že sa s tebou čosi udialo, že tá zmena, to nie je tvoja pravá podstata, že proste trepeš dve na tri a si tak trochu mimo. Vieru nikomu neberiem, mnohým pomáha (aspoň psychicky, keď už zdiera finančne), sám dokonca „v niečo“ verím, ale to je moja osobná vec. Všetko však má svoje hranice a nemyslím si, že zámerom Boha bolo ľudí meniť. Nik by ľudí nemal meniť. Veď, keď si to povieme po vašom, aj Adam s Evou zhrešili a vďaka tomu tu všetci sme. Ak by bolo po vašom od počiatku tohto sveta, tak by ľudstvo neexistovalo.

No ale teraz už radšej študujte, veda má o niečo lepšie vysvetlenie.

Reprezentačná dezilúzia, topíme sa v hanbe

19.11.2013

Pre Gibraltar to bol historický moment, prvý reprezentačný zápas pod hlavičkou UEFA. Pre náš národný tím zasa išlo o možnosť vyskúšať si deväťdesiatminútové búšenie do súpera, outsidera, aby už nabudúce nezlyhal podobne ako nedávno v Lichtenštajnsku. Tréner Ján Kozák zároveň dal možnosť viacerým hráčom z lavičky a dokonca aj novým tváram, ktoré sa [...]

Schválená masová vražda v Egypte

26.01.2013

Na obrovská tragédiu, pri ktorej prišlo o život 74 ľudí, sa zmenil minuloročný futbalový zápas egyptskej ligy medzi Al Masri a Al Ahli. Domáci outsider zvíťazil 3:1 a jeho fanúšikovia sa namiesto radosti vrhli na priaznivcov a hráčov súpera a spôsobili doslova šialenstvo. Ani polícia nezachránila rozzúrený dav, v masovej tlačenici a bitke vyhasli desiatky životov. [...]

Okrem hokeja je všetko zadarmo

10.01.2013

Dlho som chcel niečo napísať, ale stále chýbal ten pocit, ktorý ma nakopne, impulz, čo sa nedá odmietnuť. Poriadne ma však naštvala veta, ktorú som nedávno čítal od jedného kamaráta snažiaceho sa propagovať šport v Košiciach. „Okrem hokeja je všetko zadarmo, tak prečo by sme sa trochu športovo nevyžili?“ Klesli sme, a to poriadne hlboko. To už nie sú iba prázdne [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

zago

o tom, čo ma teší a trápi

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 58474x
Priemerná čítanosť článkov: 4498x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy