Založ si blog

Schválená masová vražda v Egypte

Na obrovská tragédiu, pri ktorej prišlo o život 74 ľudí, sa zmenil minuloročný futbalový zápas egyptskej ligy medzi Al Masri a Al Ahli. Domáci outsider zvíťazil 3:1 a jeho fanúšikovia sa namiesto radosti vrhli na priaznivcov a hráčov súpera a spôsobili doslova šialenstvo. Ani polícia nezachránila rozzúrený dav, v masovej tlačenici a bitke vyhasli desiatky životov. A dnes nastal deň odplaty.

„Všetkým 21 mužom obvineným za vyvolanie výtržností udelil egyptský súd trest smrti,“ znie výňatok z agentúrnej správy, ktorý vyráža dych. Rodiny obetí aplaudujú, oko za oko, zub za zub. Príbuzní odsúdených sa búria, snažia sa prebiť do väznice, tečú potoky sĺz.

Nik neospravedlní to, čo sa stalo 1. februára 2012. Kamene, lietajúce fľaše, svetlice, davová psychóza… Vinníci musia byť exemplárne potrestaní, musí sa vytvoriť precedens, ktorého sa budú všetci ďalší do konca života báť ako čert kríža. Ale trest smrti? Zavraždiť ďalších 21 ľudí?

Čo tak doživotný trest vo väznici s najvyššou ostrahou, nútené práce, pokojne aj otroctvo? Egypt má nepochybne množstvo problémov súvisiacich s horúcou púšťou. Prečo nevyslať obvinených tam a prinútiť ich niečo budovať? Ak majú z tohto sveta odísť, tak po tvrdej práci, možno ešte niečo po nich zostane a navyše – za svoje činy budú poriadne trpieť. Ale trest smrti je iba rýchly koniec. Bezbolestný, bez šance na nápravu, na oľutovanie svojich činov, na prínos spoločnosti. Trest smrti ublíži iba nevinným rodinám a blízkym obetí, ďalším stovkám ľudí, ktorí budú trpieť za iných. Je smutné, že aj v 21. storočí sa v niektorých kútoch Zeme riadia pravidlami barbarského stredoveku.

Ďalších 52 podozrivých čaká súdny proces v marci. Budeme svedkami ešte jednej, oveľa masovejšej hromadnej vraždy?

(Rozsudok ešte musí formálne schváliť najvyšší egyptský duchovný vodca a taktiež bude možné sa proti nemu odvolať. Šance odsúdených na prežitie sú však iba v teoretickej rovine.)

Reprezentačná dezilúzia, topíme sa v hanbe

19.11.2013

Pre Gibraltar to bol historický moment, prvý reprezentačný zápas pod hlavičkou UEFA. Pre náš národný tím zasa išlo o možnosť vyskúšať si deväťdesiatminútové búšenie do súpera, outsidera, aby už nabudúce nezlyhal podobne ako nedávno v Lichtenštajnsku. Tréner Ján Kozák zároveň dal možnosť viacerým hráčom z lavičky a dokonca aj novým tváram, ktoré sa [...]

Vymytý mozog namiesto skutočného života?

05.11.2013

„Skutočný základ viery je veriť v život po smrti. Nič sa ňou nekončí, smrť je len začiatok,“ tvrdí moja kamarátka, veriaca, slušná, inteligentná a stále tak trochu držiaca si nadhľad. Vravím si okej, nie si „skazená“ dobou, snažíš sa byť „čistá“, nerobiť hriechy, chodiť do kostola a žiť tak, aby si potom „večnosť nestrávila na nesprávnom [...]

Okrem hokeja je všetko zadarmo

10.01.2013

Dlho som chcel niečo napísať, ale stále chýbal ten pocit, ktorý ma nakopne, impulz, čo sa nedá odmietnuť. Poriadne ma však naštvala veta, ktorú som nedávno čítal od jedného kamaráta snažiaceho sa propagovať šport v Košiciach. „Okrem hokeja je všetko zadarmo, tak prečo by sme sa trochu športovo nevyžili?“ Klesli sme, a to poriadne hlboko. To už nie sú iba prázdne [...]

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

Krišjanis Kariňš

Šéf lotyšskej diplomacie Kariňš odstupuje pre trestné stíhanie

28.03.2024 14:37

Lotyšská generálna prokuratúra rozhodla o začatí trestného stíhania v súvislosti s jeho výdavkami na leteckú dopravu vrátane využívania súkromných lietadiel.

Jana Bittó Cigániková

SaS kritizuje prerozdelenie peňazí v zdravotníctve, žiada zrušenie tzv. prerozdeľovacej vyhlášky

28.03.2024 14:36, aktualizované: 14:55

Kompetenciu prerozdeľovať peniaze navrhuje presunúť na zdravotné poisťovne.

zago

o tom, čo ma teší a trápi

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 58471x
Priemerná čítanosť článkov: 4498x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy