Založ si blog

Smrť nevesty v November Rain

Bez dobrých príbehov by dobrý rock neexistoval. Každá jedna kvalitná tvrdá hudobná pecka, ale aj všetky balady tohto žánru majú svoju históriu, svoje opodstatnenie, prípadne tajomstvo. Pre mňa je jedným z hudobných vrcholov všetkých čias skladba November Rain od Guns N´Roses. Žiadna iná pieseň ma viac nechytila kombináciou geniálnej hudby, skvelého videa a niečoho, čo nazvem proste osobným pocitom.

Pred niekoľkými mesiacmi som si pri príprave jednej práce lúskal hudobné videoklipy a na internete ma zaujala debata na tému nevesty v klipe November Rain. Krásna mladá baba (modelka Stephane Seymour, v tom čase priateľka Axla Rosa) sa vydá, klip však končí jej pohrebom. Kým sa dostanete k ďalším riadkom, naozaj vrelo odporúčam pustiť si video a vychutnať taký malý hudobný orgazmus a poriadne – všetkými zmyslami. Nech má potom pokračovanie opodstatnenie.


http://www.youtube.com/watch?v=8SbUC-UaAxE&ob=av2e

Základné otázky na úvod – prečo Axlova nevesta umrela? A ako vlastne umrela?

Na internete kolujú desiatky teórií, od reálnych a detailných analýz klipu až po všelijaké fantazmagorické konšpirácie. Mňa ako fanúšika zaujali všetky, a tak tu niektoré spomeniem. Skúste však najprv nájsť vlastnú odpoveď, bude zaujímavé dozvedieť sa, či ste prišli na niečo nové, alebo súhlasíte s už známymi názormi.

– Nevesta umrela počas svadby. Dôkazom je zmätok, ktorý nastal, ľudia by totiž z obyčajného dažďa podobne nešaleli.Dážď je symbolom katastrofy, rozliate červené víno metaforickým odkazom krvi.

– Nevestu zabil jej bývalý priateľ počas svadby. Mohol ním byť gitarista Slash, ktorý sa už po svadobnom sľube v kostole vytratil a vyplakal vo famóznom sóle na púšti. Navyše, keď nevesta nastúpila do svadobného auta, obzerala sa von so zvláštnym výrazom v tvári, ako keby „niekoho“ uvidela (alebo hľadala?)…

– Na svadbe bola streľba, chlapík letiaci cez tortu sa takýmto spôsobom rozhodne neukrýval pred dažďom.

– Zaujímavý je pohľad v čase 7:22 vo videu – detail kamery na nevestu v rakve (jedna z menej príjemných teórií). Pozornému divákovi neujde, že rakva je napoly predelená zrkadlom, telo nevesty tak vidno len spolovice. Prečo? Môže mať druhú stranu tváre znetvorenú strelnou ranou?

– Nevesta v skutočnosti vôbec neumrela. Pochovaná je totiž v bielom a ona už bola vydatá. Táto teória je však slabšia, keďže nevesta je pochovaná vo svadobných šatách, v ktorých teda mohla umrieť. Aj keď – pri krájaní torty tesne pred dažďom je už v slušivých čiernych šatách…

– Smrť nevesty nie je reálna. Je to len metafora rozchodu, s ktorým sa nevie zmieriť samotný Axl (berie prášky, prehadzuje sa v posteli).

– Smrť možno ani vôbec nemá jednoznačné vysvetlenie. November rain pochádza z albumu so vskutku zaujímavým názvom – Use your illusion.

– Text piesne vypovedá o rozchode či rozvode a nie o smrti. („Cause nothing last forever and we both know hearts can change – Nič netrvá večne a obaja vieme, že srdcia (pocity?) sa môžu meniť)

– Nevesta spáchala samovraždu, pretože manžel ju podviedol. To je vraj aj motív novely Without you od Dela Jamesa, podľa ktorej je November rain údajne napísaný. Zatiaľ som ju nečítal, takže názor nebudem komentovať, možno sa v nej skrýva odpoveď.

– Nevesta zomrela určite počas svadby, čoho dôkazom sú ňou hodené ruže. Keď ich vyhodí, sú biele, no dopadnú už krvavočervené.

Toľko teda krátka zbierka názorov, teórií či konšpirácií fanúšikov rockovej legendy Guns N´Roses. November Rain je jedným z trilógie klipov, patrí k nemu aj Don´t Cry a Estranged, dejovo sa však aspoň podľa môjho názoru príliš nedopĺňajú. Výroba klipu stála 1,5 mil. USD (rok 1992), svadobné šaty nevesty mali cenu 8 000 USD. Čo si o tomto klipe a o smrti nevesty myslíte?

 

Reprezentačná dezilúzia, topíme sa v hanbe

19.11.2013

Pre Gibraltar to bol historický moment, prvý reprezentačný zápas pod hlavičkou UEFA. Pre náš národný tím zasa išlo o možnosť vyskúšať si deväťdesiatminútové búšenie do súpera, outsidera, aby už nabudúce nezlyhal podobne ako nedávno v Lichtenštajnsku. Tréner Ján Kozák zároveň dal možnosť viacerým hráčom z lavičky a dokonca aj novým tváram, ktoré sa [...]

Vymytý mozog namiesto skutočného života?

05.11.2013

„Skutočný základ viery je veriť v život po smrti. Nič sa ňou nekončí, smrť je len začiatok,“ tvrdí moja kamarátka, veriaca, slušná, inteligentná a stále tak trochu držiaca si nadhľad. Vravím si okej, nie si „skazená“ dobou, snažíš sa byť „čistá“, nerobiť hriechy, chodiť do kostola a žiť tak, aby si potom „večnosť nestrávila na nesprávnom [...]

Schválená masová vražda v Egypte

26.01.2013

Na obrovská tragédiu, pri ktorej prišlo o život 74 ľudí, sa zmenil minuloročný futbalový zápas egyptskej ligy medzi Al Masri a Al Ahli. Domáci outsider zvíťazil 3:1 a jeho fanúšikovia sa namiesto radosti vrhli na priaznivcov a hráčov súpera a spôsobili doslova šialenstvo. Ani polícia nezachránila rozzúrený dav, v masovej tlačenici a bitke vyhasli desiatky životov. [...]

Tádž Mahal, mReportér

Jeden z novodobých divov sveta, ktorý stavali viac ako dvadsať rokov. Majestátna stavba je považovaná za symbol Indie

19.03.2024 05:00

Nášmu mReportérovi sa podarilo zachytiť pekné zábery priamo z Indie.

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

zago

o tom, čo ma teší a trápi

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 58363x
Priemerná čítanosť článkov: 4489x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy