Založ si blog

Tragický športový rok 2011

Na nebi je asi málo hviezd, inak si neviem vysvetliť, prečo si Boh vzal k sebe tú najjagavejšiu. Smutný, ale často výstižný opis tragického skonu mladého človeka. Rok 2011 nebol o nič lepší ani horší, ako všetky pred ním, aj po ňom. Z pohľadu športu však v mnohých očiach nesie nelichotivý výraz – tragický. Počas uplynulých dvanástich mesiacov sme sa rozlúčili s až príliš mnohými a neraz príliš mladými športovými ikonami.

Ťažko sa v podobných prípadoch meria bolesť na menšiu a väčšiu. Zo všetkých smutných udalostí však predsa len jedna zasiahla viac sŕdc, ako ktorákoľvek iná. Pád lietadla s hokejistami Lokomotivu Jaroslavľ na palube aj s našim Pavlom Demitrom bude navždy najčiernejšou škvrnou športového roka 2011. Štyridsaťtri životov vyhaslo 7. septembra, Alexander Galimov márne bojoval o päť dní viac.

Nielen hráči Jaroslavľu opustili svet ľadových plôch v roku 2011. Hokejový bitkár Derek Boogaard, kamarát a spoluhráč Mariána Gáboríka z New Yorku Rangers, umrel v máji po predávkovaní alkoholom a liekmi. O päť mesiacov nato ho do neba nasledoval ďalší z radu tvrďákov na korčuliach – Wade Belak. Tridsaťpäťročný Kanaďan ukončil v marci aktívnu kariéru a o pol roka na to ho v torontskom hoteli našli bez známok života.

Ani obdobie medzi úmrtiami Boogarda a Belaka nebolo v NHL veselé. V polovici augusta  nečakane zahynul len dvadsaťsedemročný hráč Winnipegu Rick Rypien. Center v najlepšom veku mal údajne psychické problémy.

Nielen hokej, ale tiež motorizmus bude na uplynulý rok spomínať v čiernom. Októbrové preteky automobilovej série IndyCar v Las Vegas poznačila hromadná nehoda pätnástich vozidiel. Tento moment bol poslednou chvíľou života tridsaťroťného Brita Dana Wheldona. Náraz v plnej rýchlosti, nekontrolovateľný let a stret s bezpečnostnou bariérou nemal šancu prežiť.

Len týždeň po Wheldonovi priletela z motorizmu ďalšia tragická správa. Taliansky pretekár seriálu cestných motocyklov Marco Simoncelli zahynul počas Veľkej Ceny Malajzie po tom, čo jeho Honda stratila priľnavosť, spadol a zrážke s ním sa nevyhli pretekári jazdiaci v tesnom závese. Colin Edwards a Valentino Rossi sa tak nešťastne pričinili o smrť dobrého kamaráta…

Rovnako bolestivú stratu utŕžili hádzanári Tatrana Prešov. Talentovaný brankár František Boháč v závere septembra pravdepodobne nezvládol rýchlu jazdu za volantom a skonal po náraze do betónového piliera. Dvadsaťdvaročný mladík patril aj do kádra slovenskej hádzanárskej reprezentácie.

Svet futbalu náhle opustil tréner waleskej reprezentácie a legenda anglickej Premier League Gary Speed. Nevedno, prečo spáchal štyridsaťdvaročný kouč samovraždu. Otec dvoch detí však svoj príbeh už nedopovie…

Ťažkej chorobe podľahol v novembri vo veku 67 rokov legendárny americký boxer Joe Frazier. Športovec preslávený najmä tzv. „súbojom storočia“ s Muhammadom Alim, ktorého v roku 1971 v New Yorku dokonca zdolal, bol olympijským víťazom aj svetovým šampiónom.

Legenda odišla aj zo sveta vzpierania. Šesťdesiatdeväťročný Vasilij Alexejev, dvojnásobný olympijský víťaz a osemnásobný majster sveta sa preslávil najmä osemročnou sériou neporaziteľnosti a vytvorením osemdesiatich svetových rekordov. Alexejev skonal pre problémy so srdcom.

Česť Vašej pamiatke

Reprezentačná dezilúzia, topíme sa v hanbe

19.11.2013

Pre Gibraltar to bol historický moment, prvý reprezentačný zápas pod hlavičkou UEFA. Pre náš národný tím zasa išlo o možnosť vyskúšať si deväťdesiatminútové búšenie do súpera, outsidera, aby už nabudúce nezlyhal podobne ako nedávno v Lichtenštajnsku. Tréner Ján Kozák zároveň dal možnosť viacerým hráčom z lavičky a dokonca aj novým tváram, ktoré sa [...]

Vymytý mozog namiesto skutočného života?

05.11.2013

„Skutočný základ viery je veriť v život po smrti. Nič sa ňou nekončí, smrť je len začiatok,“ tvrdí moja kamarátka, veriaca, slušná, inteligentná a stále tak trochu držiaca si nadhľad. Vravím si okej, nie si „skazená“ dobou, snažíš sa byť „čistá“, nerobiť hriechy, chodiť do kostola a žiť tak, aby si potom „večnosť nestrávila na nesprávnom [...]

Schválená masová vražda v Egypte

26.01.2013

Na obrovská tragédiu, pri ktorej prišlo o život 74 ľudí, sa zmenil minuloročný futbalový zápas egyptskej ligy medzi Al Masri a Al Ahli. Domáci outsider zvíťazil 3:1 a jeho fanúšikovia sa namiesto radosti vrhli na priaznivcov a hráčov súpera a spôsobili doslova šialenstvo. Ani polícia nezachránila rozzúrený dav, v masovej tlačenici a bitke vyhasli desiatky životov. [...]

Jaroslav Haščák

Haščákov advokát reagoval na nové obvinenie v kauze Gorila

19.03.2024 14:50

Finančník čelí ďalšiemu obvineniu v kauze Gorila.

Hong Kong

Hongkonský parlament jednohlasne prijal nový zákon o národnej bezpečnosti

19.03.2024 14:40

Nový zákon udeľuje tresty za trestné činy rozdelené do piatich kategórií.

Liptovský Mikuláš odchyt medveď

Nebezpečného medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, by mali odchytiť v utorok

19.03.2024 14:29

Mestská polícia žiada verejnosť, aby sa poobede a večer nezdržiavala v lokalite starej cesty medzi Iľanovom a Závažnou Porubou.

Copacabana

Brazílske mestá sa smažia, v Riu padol rekord. Ľudia zo Sao Paula utekali k moru

19.03.2024 13:43, aktualizované: 14:24

Najhoršia situácia je v chudobných štvrtiach, kde nie je žiadna zeleň.

zago

o tom, čo ma teší a trápi

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 58378x
Priemerná čítanosť článkov: 4491x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy