Založ si blog

Okrem hokeja je všetko zadarmo

Dlho som chcel niečo napísať, ale stále chýbal ten pocit, ktorý ma nakopne, impulz, čo sa nedá odmietnuť. Poriadne ma však naštvala veta, ktorú som nedávno čítal od jedného kamaráta snažiaceho sa propagovať šport v Košiciach. „Okrem hokeja je všetko zadarmo, tak prečo by sme sa trochu športovo nevyžili?“

Klesli sme, a to poriadne hlboko. To už nie sú iba prázdne reči a frázy, šport je definitívne na okraji spoločnosti, a to je holý fakt. Je normálne, že Košice, druhé najväčšie mesto krajiny, bašta niekoľkých skvelých športových klubov a majstrov republiky, známa liaheň talentov azda vo všetkých významných športoch, majú núzdu o divákov prakticky na každom športovisku? Zdá sa niekomu okej, že okrem hokeja v košickej pýche Steel Aréne, sú všetky ostatné športové podujatia zadarmo? Čiže je o ne tak nízky záujem, hraničiaci s nulou, že ani symbolické vstupné jedno euro by nič nezmenilo a nič neriešiaci počet divákov klubovej kase nepomohol. Žeby šport v Košiciach už nemal žiadnu cenu?

HC Košice opomeniem, keďže ako jediný v podstate nemá veľké ekonomické problémy. Najväčším futbalovým klubom v meste je MFK Košice. Účastník najvyššej súťaže Corgoň ligy má v kádri niekoľko mládežníckych reprezentantov, na lavičke uznávaného a extrovertného kouča, momentálne prežíva boom a v tabuľke je na štvrtom mieste. Šanca bojovať o pohárovú Európu, vychovať seniorských reprezentantov (na hranici nominácie je Škutka, v repre sa ukázal Novák, dávnejšie Šinglár, s macedónskou koketuje Tofiloski a v mužstve je množstvo talentovaných mladíkov, ktorí sa v národnom tíme objavia) a konečne oživiť košický futbal však zaujíma iba dve tisícky ľudí. To je tak maximum, ktoré v Čermeli na ligovom zápase vidíme a aj za to sme vďační, pretože pred rokom nechodila ani polovica. Dôvodov je neúrekom, ale skutočný fanúšik športu ich prehliadne a príde. A možno s ním by prišiel aj sponzor. Kto má podporovať klub, na ktorý nik nie je zvedavý? Kto zaplatí za reklamu, ktorú uvidí pár skalných?

Good Angels Košice. Pravidelný účastník Euroligy žien, výnimočný zjav na slovenských basketbalových palubovkách. Družstvo s hráčkami európskej kvality dosahujúce rok čo rok famózne výsledky po celom kontinente. Záujem o zápasy európskej súťaže je aspoň v tomto prípade značný a aj preto stojí vstupné 5 eur, na ligu je však vstup zadarmo. Good Angels doplácajú na to, že nemajú rivalky, nemajú rovnocenné súperky. Prečo však pohrdnúť kvalitným basketbalom v podaní suverénne najlepších? A ak nie Good Angels, tak Cassovia! Družstvo zložené z mladých dievčat, ktoré sa chystajú preraziť práve v Good Angels rozhodne potrebuje podporu v extralige, kde nastupuje týždeň čo týždeň proti súperkám starším, skúsenejším a vyzretejším. Napriek tomu robí Košiciam stále veľmi dobré meno.

Vodní pólisti ČH Hornets Košice zbierajú majstrovské vavríny, ako keby neexistovalo nič ľahšie. Pred pár rokmi to dokazovali s kádrom kvalitatívne sa rovnajúcim slovenskej reprezentácii, v minulej sezóne dokonca aj s viacerými mladíkmi. Počiatočná eufória však opadá, sponzori totiž nepribúdajú a nepresviedča ich ani pravidelná účasť mužstva v pohárovej Európe. Dopadlo to tak, že „sršni“ sa po novom do kontinentálnej súťaže už ani neprihlasujú – nie sú peniaze, nie je záujem. Vodné pólo je netradičný šport, ale skúste navštíviť zopár zápasov a povzbudiť svojich, v Košiciach je to záruka skvelého zážitku, víťazstva a dobrej nálady. A možno sa víťazstvá v peknej atmosfére zapáčia práve vášmu dieťaťu, z ktorého môže vyrásť slovenský reprezentant…

Hádzaná – na reprezentačnej úrovni jeden z najpopulárnejších športov medzi Tatrami a Dunajom. Košice síce nemôžu konkurovať rivalovi z Prešova, ktorý vďaka štedrému mecenášovi patrí medzi širokú európsku špičku a v našich zemepisných šírkach nemá vážneho konkurenta. Prečo by však nemohli hrať dôstojnú rolu aspoň v slovenskej Tipos extralige a bojovať takisto o účasť v európskych pohároch? Ešte v minulej sezóne patrili do najlepšej štvorky, no a ani tí mladší nestratili z pamäte nedávnu minulosť, keď sa Košice hrdili titulmi a hráčmi ako Antl, Štochl, Jano, Kolesár… Dnes sú na dne a dôvod je prozaický – nie sú fanúšikovia, nie je záujem, nie sú peniaze.

Ak vás ani jeden z klubov nezaujal, prečo sa nepozriete na futsal? Špičkový slovenský tím RCS Košice v kádri s reprezentačnámi futsalistami, alebo semifinalista extraligy PKP Košice ponúkajú kvalitné športové zážitky a takisto – zadarmo. Alebo florbal, v ktorom majú Košičania dve mužstvá v najvyššej súťaži a obe patria medzi špičku.

Ako je možné, že mesto s približne 250 000 obyvateľmi nedokáže ponúknuť fanúšikovskú základňu tak úspešným a na Slovensku aj v Európe veľa znamenajúcim klubom? To sa bude šport v budúcnosti konať už definitívne iba pre samotných aktérov a ich rodinných príslušníkov? Nie je pritom nič ľahšie, ako zobrať dieťa, alebo partiu kamarátov počas víkendu na zápas hociktorého zo spomínaných tímov, zabaviť sa, zakričať si, postarať sa o výbornú náladu a takisto dobré meno športových Košíc. V roku 2013 sme Európskym hlavným mestom kultúry. Čo tak stať sa v dohľadnej dobe aj hlavným mestom slovenského športu?

PS: Všetko o dianí v košickom športe sledujte na Facebooku v skupine „Šport v Košiciach“, kde sú pozvánky, zaujímavé informácie, články a rozhodne tam nájdete niekoľko zanietencov, ktorým nie je ľahostajné, ako to na športoviskách v ich meste vyzerá. Pridajte sa k nim!

No a neodpustím si ani spomenúť prvé a jediné športové rádio na Slovensku – Rádio Šport, ktoré sa počas celého dňa venuje tomu najzaujímavejšiemu v slovenskom a svetovom športe, no a práve ten košický mu je samozrejme najbližší a venuje mu najviac priestoru.

Dá sa ešte zachrániť košický šport, nájsť spôsob ako prilákať diváka a v spojených nádobách s tým aj sponzorov a zvýšiť tak úroveň?

Reprezentačná dezilúzia, topíme sa v hanbe

19.11.2013

Pre Gibraltar to bol historický moment, prvý reprezentačný zápas pod hlavičkou UEFA. Pre náš národný tím zasa išlo o možnosť vyskúšať si deväťdesiatminútové búšenie do súpera, outsidera, aby už nabudúce nezlyhal podobne ako nedávno v Lichtenštajnsku. Tréner Ján Kozák zároveň dal možnosť viacerým hráčom z lavičky a dokonca aj novým tváram, ktoré sa [...]

Vymytý mozog namiesto skutočného života?

05.11.2013

„Skutočný základ viery je veriť v život po smrti. Nič sa ňou nekončí, smrť je len začiatok,“ tvrdí moja kamarátka, veriaca, slušná, inteligentná a stále tak trochu držiaca si nadhľad. Vravím si okej, nie si „skazená“ dobou, snažíš sa byť „čistá“, nerobiť hriechy, chodiť do kostola a žiť tak, aby si potom „večnosť nestrávila na nesprávnom [...]

Schválená masová vražda v Egypte

26.01.2013

Na obrovská tragédiu, pri ktorej prišlo o život 74 ľudí, sa zmenil minuloročný futbalový zápas egyptskej ligy medzi Al Masri a Al Ahli. Domáci outsider zvíťazil 3:1 a jeho fanúšikovia sa namiesto radosti vrhli na priaznivcov a hráčov súpera a spôsobili doslova šialenstvo. Ani polícia nezachránila rozzúrený dav, v masovej tlačenici a bitke vyhasli desiatky životov. [...]

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

korčok

Korčok hodnotí kampaň. Ako chce mobilizovať voličov?

18.03.2024 22:44

Prezidentský kandidát jasne pomenoval, čo mu v kampani najviac prekážalo.

zago

o tom, čo ma teší a trápi

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 58361x
Priemerná čítanosť článkov: 4489x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy