Založ si blog

Tragický športový rok 2011

Na nebi je asi málo hviezd, inak si neviem vysvetliť, prečo si Boh vzal k sebe tú najjagavejšiu. Smutný, ale často výstižný opis tragického skonu mladého človeka. Rok 2011 nebol o nič lepší ani horší, ako všetky pred ním, aj po ňom. Z pohľadu športu však v mnohých očiach nesie nelichotivý výraz – tragický. Počas uplynulých dvanástich mesiacov sme sa rozlúčili s až príliš mnohými a neraz príliš mladými športovými ikonami.

Ťažko sa v podobných prípadoch meria bolesť na menšiu a väčšiu. Zo všetkých smutných udalostí však predsa len jedna zasiahla viac sŕdc, ako ktorákoľvek iná. Pád lietadla s hokejistami Lokomotivu Jaroslavľ na palube aj s našim Pavlom Demitrom bude navždy najčiernejšou škvrnou športového roka 2011. Štyridsaťtri životov vyhaslo 7. septembra, Alexander Galimov márne bojoval o päť dní viac.

Nielen hráči Jaroslavľu opustili svet ľadových plôch v roku 2011. Hokejový bitkár Derek Boogaard, kamarát a spoluhráč Mariána Gáboríka z New Yorku Rangers, umrel v máji po predávkovaní alkoholom a liekmi. O päť mesiacov nato ho do neba nasledoval ďalší z radu tvrďákov na korčuliach – Wade Belak. Tridsaťpäťročný Kanaďan ukončil v marci aktívnu kariéru a o pol roka na to ho v torontskom hoteli našli bez známok života.

Ani obdobie medzi úmrtiami Boogarda a Belaka nebolo v NHL veselé. V polovici augusta  nečakane zahynul len dvadsaťsedemročný hráč Winnipegu Rick Rypien. Center v najlepšom veku mal údajne psychické problémy.

Nielen hokej, ale tiež motorizmus bude na uplynulý rok spomínať v čiernom. Októbrové preteky automobilovej série IndyCar v Las Vegas poznačila hromadná nehoda pätnástich vozidiel. Tento moment bol poslednou chvíľou života tridsaťroťného Brita Dana Wheldona. Náraz v plnej rýchlosti, nekontrolovateľný let a stret s bezpečnostnou bariérou nemal šancu prežiť.

Len týždeň po Wheldonovi priletela z motorizmu ďalšia tragická správa. Taliansky pretekár seriálu cestných motocyklov Marco Simoncelli zahynul počas Veľkej Ceny Malajzie po tom, čo jeho Honda stratila priľnavosť, spadol a zrážke s ním sa nevyhli pretekári jazdiaci v tesnom závese. Colin Edwards a Valentino Rossi sa tak nešťastne pričinili o smrť dobrého kamaráta…

Rovnako bolestivú stratu utŕžili hádzanári Tatrana Prešov. Talentovaný brankár František Boháč v závere septembra pravdepodobne nezvládol rýchlu jazdu za volantom a skonal po náraze do betónového piliera. Dvadsaťdvaročný mladík patril aj do kádra slovenskej hádzanárskej reprezentácie.

Svet futbalu náhle opustil tréner waleskej reprezentácie a legenda anglickej Premier League Gary Speed. Nevedno, prečo spáchal štyridsaťdvaročný kouč samovraždu. Otec dvoch detí však svoj príbeh už nedopovie…

Ťažkej chorobe podľahol v novembri vo veku 67 rokov legendárny americký boxer Joe Frazier. Športovec preslávený najmä tzv. „súbojom storočia“ s Muhammadom Alim, ktorého v roku 1971 v New Yorku dokonca zdolal, bol olympijským víťazom aj svetovým šampiónom.

Legenda odišla aj zo sveta vzpierania. Šesťdesiatdeväťročný Vasilij Alexejev, dvojnásobný olympijský víťaz a osemnásobný majster sveta sa preslávil najmä osemročnou sériou neporaziteľnosti a vytvorením osemdesiatich svetových rekordov. Alexejev skonal pre problémy so srdcom.

Česť Vašej pamiatke

Reprezentačná dezilúzia, topíme sa v hanbe

19.11.2013

Pre Gibraltar to bol historický moment, prvý reprezentačný zápas pod hlavičkou UEFA. Pre náš národný tím zasa išlo o možnosť vyskúšať si deväťdesiatminútové búšenie do súpera, outsidera, aby už nabudúce nezlyhal podobne ako nedávno v Lichtenštajnsku. Tréner Ján Kozák zároveň dal možnosť viacerým hráčom z lavičky a dokonca aj novým tváram, ktoré sa [...]

Vymytý mozog namiesto skutočného života?

05.11.2013

„Skutočný základ viery je veriť v život po smrti. Nič sa ňou nekončí, smrť je len začiatok,“ tvrdí moja kamarátka, veriaca, slušná, inteligentná a stále tak trochu držiaca si nadhľad. Vravím si okej, nie si „skazená“ dobou, snažíš sa byť „čistá“, nerobiť hriechy, chodiť do kostola a žiť tak, aby si potom „večnosť nestrávila na nesprávnom [...]

Schválená masová vražda v Egypte

26.01.2013

Na obrovská tragédiu, pri ktorej prišlo o život 74 ľudí, sa zmenil minuloročný futbalový zápas egyptskej ligy medzi Al Masri a Al Ahli. Domáci outsider zvíťazil 3:1 a jeho fanúšikovia sa namiesto radosti vrhli na priaznivcov a hráčov súpera a spôsobili doslova šialenstvo. Ani polícia nezachránila rozzúrený dav, v masovej tlačenici a bitke vyhasli desiatky životov. [...]

Oheň / Plamene / Požiar /

Rusko plánuje sabotáže v Európe. Moskva nemá zábrany, varujú tajné služby

05.05.2024 17:06

Keir Giles z inštitútu Chatham House tvrdí, že vďaka nim sa môže Rusko naučiť, ak chce skutočne Európu paralyzovať. Ide podľa neho o nácvik.

Tank / Gaza /

Netanjahu odmietol požiadavku Hamasu na ukončenie vojny. Izrael uzavrel dôležitý hraničný priechod s Gazou

05.05.2024 16:20

Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja obvinil Netanjahua zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Zuzana Čaputová

Čaputová sa nechystá do straníckej politiky. Chce zostať na Slovensku a byť užitočná pre spoločnosť

05.05.2024 16:00

Rozhodnutie nekandidovať opätovne na hlavu štátu neľutuje.

Rusko Toržók Putin prezident

Slovenská firma zaradená na sankčný zoznam USA predávala softvér do Ruska, jej majiteľ je zapojený do miliónovej kauzy so zmenkou v Moskve

05.05.2024 16:00

Podľa zistení Pravdy je majiteľom eseročky cudzinec, ktorý býva v Londýne a spoluvlastní schránkovú firmu, ktorá sa objavila aj v databáze Pandora Papers.

zago

o tom, čo ma teší a trápi

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 59371x
Priemerná čítanosť článkov: 4567x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy